KBRN Filtreleri ve Empregne Aktif Karbon Üretim ve Satış Hakkı Lisans Sözleşmesi imzalandı

-A +A

TÜBİTAK MAM’ın MAKEL Teknoloji A.Ş ile birlikte yürüteceği “KBRN Filtreleri için Empregne Aktif Karbon Üretim ve Satış Hakkı Lisans Sözleşmesi” imza töreni gerçekleştirildi.
03.02.2017 tarihinde TÜBİTAK MAM’ın MAKEL Teknoloji A.Ş ile birlikte yürüteceği “KBRN Filtreleri için Empregne Aktif Karbon Üretim ve Satış Hakkı Lisans Sözleşmesi” imza töreni MAM tesislerinde gerçekleştirildi. İmza törenine TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Dr. Orkun HASEKİOĞLU, Başkan Yardımcıları Dr. İbrahim BEKAR, Doç. Dr. Murat MAKARACI, Malzeme Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Metin USTA, Müdür Yardımcısı Dr. Salih DABAK, Birim Yöneticisi Seçil Selçuk, Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Emel Musluoğlu, MAKEL Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Emre TUKSAL ve şirket yetkilileri katıldılar.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde, Dr. Elif TAHTASAKAL ve çalışma arkadaşları tarafından ilk defa 2002 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda gerçekleştirilen projede, fırkateynler için KBRN koruyucu filtrelerin yerli olanaklarla üretilebilmesi kapsamında empregne aktif karbon geliştirilmiş, Teknik Şartnamedeki tüm testlerden başarıyla geçerek filtrelerde kullanılmıştır. Empregne aktif karbonun üretilmesinde yerli hammadde kullanılmış olup geliştirilen ürün muadillerine göre daha sert yapılı olduğundan tozlaşma oranı düşüktür.
Takip eden yıllarda yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı kapsamında 60 adet KBRN filtre üretimi gerçekleştirilerek teslim edilmiştir.

2011 yılında Tokyo’daki deprem nedeni ile nükleer reaktörden açığa çıkacak tehditlere karşı Tokyo Türk Büyükelçiliği personelini korumak amacıyla filtreler üretilerek Dışişleri Bakanlığı’na ulaştırılmış ve 24 saat içinde Tokyo’ya gönderilmiştir.
Türkiye için stratejik bir öneme sahip ve satın alınması özel izinlere tabi olan, her türlü KBRN tehdidine karşı koruma sağlayan filtrelerde kullanılan empregne aktif karbonun üretimi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gerekli izinler alınarak imzalanan Lisans Sözleşmesi ile bu malzemenin yurt içinde milli olanaklarla uluslararası standartlara göre üretilmesi artık mümkündür. Böylece KBRN korumada yurtdışına bağımlılık ortadan kaldırılmış olacaktır.

Fotoğraflar

08.02.2017