Hidrojen Vadileri'nde Bir İlk: Tek Seferde En Yüksek AB Destekli Hibe Kazanıldı!

-A +A

Ufuk Avrupa Programı Temiz Hidrojen Ortaklığı (Clean Hydrogen Partnership) 2022 yılı ikinci dönem “Hidrojen Vadileri” çağrısına sunulan “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı (South Marmara Hydrogen Shore)” projesi desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK MAM Dahil 13 Proje Ortağı Türkiye’den

Hidrojen vadileri kapsamında ülkemiz için ilk olacak projede; Almanya, İtalya ve Fas’tan birer katılımcı yer almaktadır. Türkiye’den ise; Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Sabancı Üniversitesi, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Kale Seramik Çanakkale Kalebodur A.Ş., Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., Eti Maden, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Türk Alman Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş., Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi, Hidrojen Peroksit A.Ş., PWC Türkiye ve TENMAK proje ortaklarıdır.

Projeye 8 Milyon Avro AB Desteği Verilecek

Bu kapsamda, 16 paydaşlı projenin toplam bütçesi yaklaşık 37 Milyon Avro olup; AB desteği yaklaşık 8 Milyon Avro değerindedir.

Projede; yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrik kullanılarak yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretimi, taşınması, depolanması ile birlikte sanayide (Kale Seramik, Şişe Cam, Eti Maden, Hidrojen Peroksit) ve acil uygulamalara yönelik güç üretimi amaçlı kullanımının demonstrasyonunun yapılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK MAM, sodyum bor hidrürün hidrolizi ile hidrojen üretimi ve acil uygulamalara yönelik yakıt pilli güç üretim sistemlerini geliştirecek ve saha gösterimini yapacak.

Proje, Bölgesel Bir Hidrojen Ekonomisine Geçişin İlk Adımı Olacak

Dünyada iklim değişikliği ile mücadele, enerji arz güvenliğini sağlama ve küresel rekabet nedenleri ile enerji teknolojileri alanında büyük bir değişim ve gelişim süreci yaşandığı bir dönemde,  hidrojen değer zinciri içerisinde yer alan teknolojiler, özellikle yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte küresel ölçekte sıfır karbon stratejileri içerisinde en önemli unsur olarak ortaya çıkıyor.

Hidrojen üretimi, iletimi, taşınması, depolanması ile birlikte enerji, sanayi, konut ve ulaşım sektörleri başta olmak üzere her alanda kullanımına yönelik teknolojileri geliştirmek ve uygulamak küresel ölçekteki gelişmeler doğrultusunda ülkemiz açısından hayati önemi bulunuyor.

Bu kapsamda, Güney Marmara Bölgesi imalat ve kimya sanayii başta olmak üzere hızla gelişmektedir. Bu bölge, tüm sektörlerde 2053 yılına kadar karbonsuz bir ekonomiye ulaşmak için net bir vizyon belirleyerek vadi kavramı içerisinde yeşil hidrojen üretim ve kullanımı odaklı çalışmaktadır.

Ülkemizde ilk olarak gerçekleştirilecek bu projenin bölgesel bir hidrojen ekonomisine geçişin ilk adımı olacağı değerlendiriliyor.

Fotoğraflar

02.03.2023