Malzeme Enstitüsü Sualtı Akustik Çalışmaları

-A +A

Türk Deniz Kuvvetleri için yüksek adette TBT-01 Ver:1.01 transdüseri hazırlanmış, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü tarafından tamamlanarak Haziran 2017’de teslim edilmiştir.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Malzeme Enstitüsü İleri Akustik Teknolojileri Grubu tarafından MİLGEM Programı kapsamında geliştirilen ülkemizin ilk Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Milli Sonar Transdüseri “TBT-01 Ver:1.01”, Heybeliada Korvetine Temmuz 2009 tarihinde başarı ile entegre edilmiş ve Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde Milli Sonar Transdüserinin (TBT-01 Ver:1.01) uygulanması sonucunda ülke ekonomisine ve güvenliğine önemli katkı sağlanmıştır.

Bu çerçevede bir proje kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için yüksek adette TBT-01 Ver:1.01 transdüseri hazırlanmış, tüm test ve karakterizasyonları Malzeme Enstitüsü Sualtı Akustik Laboratuvarı’nda tamamlanarak Haziran 2017’de teslim edilmiştir. Bu proje kapsamında, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik olarak daha düşük frekansta görev yapabilen TBT-01 Ver:1.02 DSH transdüseri geliştirilmesi hedeflenerek, ön çalışmaları tamamlanmıştır.

Proje kapsamında %100 Milli üretim hedeflenerek, yüksek adetli transdüser üretimi için yerli altyükleniciler kullanılmış ve malzeme yerlilik oranı %90’ın üzerinde gerçekleşmiştir. Bu yaklaşım sonucunda TBT-01 Ver:1.01 transdüseri birim maliyeti, yurt dışı muadillerinin birim maliyetinin %25’i mertebesinde sağlanarak, bu kritik teknolojinin üretiminin milli olması sonucunda ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmıştır.

TBT-01 Ver:1.01 transdüserinin Milli platformlarda kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla öncelikle yerli firmalar ile proje bazlı işbirlikleri oluşturulmakta ve milli ürün çözümleri firmalara sunulmaktadır.

Fotoğraflar

27.07.2017