Cumhurbaşkanlığı Staj Seferberliği TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı, TÜBİTAK 1004 Programı ve TÜBİTAK 1071 Programı çerçevesinde, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nde görev alan Stajyer ve Bursiyerler çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Farklı üniversitelerin farklı bölümlerinden bu programlara kabul alan öğrenciler, yoğun çalışma temposuna kısa sürede ayak uydurarak, Malzeme Enstitüsü’nde yürütülen bilimsel faaliyetlerde yer alma fırsatı buluyor.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümlerinden gelen öğrenciler yüksek sıcaklık kritik metalik malzemelerin geliştirilmesi, esnek/rijit formda piezoelektrik sensör yapılarının geliştirilmesi ve elektrokimyasal esaslı MEMS platformları üzerine oluşturulmuş biyosensörlerin geliştirilmesi ve uygulamalarına yönelik yürütülen bilimsel faaliyetlerin bir parçası olma fırsatı buldu.
Enstitü bünyesinde çalışmalarına devam eden öğrenciler aşağıdaki alanlar başta olmak üzere çeşitli alanlarda araştırmalar yapıyorlar;
- Yüksek sıcaklık metalik malzemeler
- Süper alaşım ve hassas döküm teknolojileri
- Metalurjik analiz ve mekanik test kabiliyetleri
- Isıl bariyer ve korozyon dirençli kaplamalar (EB-PVD, CVD)
- Isıl işlem
- Piezoelektrik malzeme üretim teknolojisi
- Elektriksel/Yapısal test kabiliyeti
- Serigraf kaplama ve polarizasyon teknolojisi
- MEMS tasarımı ve üretim teknikleri
- Mikro akışkan platformlar ve biyosensörlerin üretimi ve temizoda uygulamaları
- Elektrospin ve nanofiber uygulamaları
Gelecek dönemlerde yeni Stajyerler ve Bursiyerler ile birlikte farklı alanlarda çalışmaların sürdürülmesi hedefleniyor.
Stajyer ve Bursiyerlerden yorumlar:
Ecem ANNAŞLI, Marmara Üniversitesi
Okullarımızdan uzak kaldığımız bu zorlu pandemi sürecinde STAR programında bulunabilmek biz lisans öğrencileri için büyük bir şanstı. Eminim ki bu süreçte kazandıklarımız, tüm hayatımız boyunca bize ışık tutmaya devam edecek. Bana öğrettikleri her şey ve tüm katkıları için, gösterdikleri ilgiden dolayı proje yürütücüme, hocalarıma ve tüm Kritik Metalik Malzemeler Grubu’na teşekkür ederim.
Serra BAYRAM, İstanbul Teknik Üniversitesi
Ülkemiz için oldukça önemli olan bu projede henüz lisans öğrencisi iken bulunabilmek oldukça güzel bir deneyimdi. Öğrenim hayatım boyunca edindiğim akademik bilgilerin çoğu bu süreçte somut hale dönüştü. Bu deneyimin mesleki hayatımın her alanında bana büyük katkısı olacağına eminim. Tüm Kritik Metalik Malzemeler Grubu’na bana olan katkıları, yardımları ve güler yüzleri için çok teşekkür ederim.
Furkan Ferhat BONCUK, İstanbul Teknik Üniversitesi
Ülkenin en kritik atılımlarından biri olan savunma sanayii projeleri yürüten Kritik Metalik Malzemeler Grubu’nda yer almak bir lisans öğrencisi olarak benzersiz bir deneyimdi. Burada edindiğim bilgi, tanıdığım insanlar ve geçirdiğim her bir saniyenin profesyonel hayatımda etkisinin büyük olacağına eminim. Ekip arkadaşlarıma, yürütücüme ve bursiyerlik kapsamında tanıdığım herkese teşekkür ederim.
Meral GÜLCAN, Yıldız Teknik Üniversitesi
Geçirdiğimiz zorlu pandemi sürecinde bu denli yoğun ve verimli geçen programın içinde bulunmak öğrenim hayatıma çok katkı sağladı. Türkiye'nin geleceğinde stratejik bir öneme sahip olan havacılık ve savunma konusunda yaptığımız AR-GE çalışmaları kariyerimi şekillendirmem için güzel bir fırsat oldu. Bu güzel tecrübeyi edinmemde emeği geçen tüm Kritik Metalik Malzemeler Grubu’na teşekkür ederim.
Abdullah Buğra BOĞAZKESENLİ, Gebze Teknik Üniversitesi
Ülkemizin gelişmesinde ve ilerlemesinde kritik adımları gerçekleştiren ve üretmeye devam eden Nanoteknoloji ve Fonksiyonel Malzemeler Proje grubunda başladığım bursiyerlik sürecimde lisans ve yüksek lisans eğitimim boyunca edindiğim teorik bilgileri pratikte kullanabilmek eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor. Bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaşarak her geçen gün bizlerin yetişmesini daha da hızlandıran değerli hocalarıma ve grup üyelerine teşekkür ederim.
Rawan GHANEM, Yeditepe Üniversitesi
Being given this unique opportunity to work alongside knowledgeable and experienced members of the Nanotechnological and functional materials group, I hope to elevate my academic and research knowledge in many disciplines of these areas. I also aim to gain hands-on experience when working in a variety of laboratories.
Ayşe EKİCİOĞLU, Sabancı Üniversitesi
Çalışma arkadaşlarımız ve hocalarımızdan ayrı kaldığımız bir süre sonunda verimli bir çalışma ortamına dönmek çok güzel bir deneyim oldu. Burada yaratılan ortamın heyecanıyla çalıştığım konulara daha çok ilgi duymaya ve motive olmaya başladım. Birlikte daha çok şey keşfetme dileğiyle, 3B’deki arkadaşlarıma ve hocalarıma bana kazandırdıkları için çok teşekkür ediyorum.