ZORLAYICI KOŞULLARA DAYANIKLI YERLİ SIZDIRMAZLIK CAMLARI (SEALING GLASSES)

-A +A

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü (ME), kompleks ve çok küçük elektronik bileşenlerin üretiminde hermetik cam-metal kaynağı uygulamalarına yönelik toz, preform ve macun formunda sızdırmazlık camları geliştiriyor.

Hermetik paketleme veya hermetik birleştirme özelliğine sahip sızdırmazlık camları, sistem içerisindeki bileşenleri çevre şartlarından (nem, hava vb.) izole etmek, sistem içerisindeki değişik bileşenleri mekanik olarak birbirlerine birleştirmek ve/veya bir bileşeni diğerinden elektriksel olarak yalıtmak amacıyla kullanılmaktadır.

ROKETSAN A.Ş. iş birliği ve desteği ile TÜBİTAK MAM tarafından, savunma sanayiinde elektriksel geçiş bileşenlerinin üretimi için hermetik cam-metal kaynağı uygulamalarına yönelik sıkıştırmasız (match-uyumlu) ve sıkıştırmalı (compressive- basma-uyumsuz) tipte olmak üzere iki çeşit cam preform geliştirildi.

Geliştirilen cam preformlar yalıtkan (minimum 100 megaohm direnç), sızdırmaz (He) (<1x10-6 atm cc/sec) ve basınca dayanıklıdır (zorlayıcı basınç testi: 5000±50 psi - 15 saniye).

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü farklı bileşim ve geometrilerde istenen özelliklerde (termal genleşme katsayısı, birleştirme sıcaklığı vb.) sızdırmazlık camlarını; cam, toz, macun ve cam preform formlarında üretim yetkinliğine ve altyapısına sahiptir.

Fotoğraflar

12.08.2021