TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Fotovoltaik Teknolojiler Merkezi tarafından geliştirilen uzay kalifiye güneş paneli uluslararası standartlara uygun olarak yer seviyesi doğrulama, kalifikasyon ve işlevsellik testlerini başarıyla tamamladı.
Geliştirilen uzay kalifiye güneş paneli, 2022 yılında fırlatılması hedeflenen yerli ve milli uydumuzda ana yük olarak yer alacak olup bu alanda ülkemizde geliştirilen ilk tarihçeli uzay kalifiye güneş paneli özelliğini taşıyacaktır. Bu kapsamda üretimi tamamlanan uzay kalifiye güneş paneli, zorlayıcı uzay koşullarında 100 watt güç üretim kapasitesine sahiptir. Uzay Kalifiye Güneş Paneli Geliştirilmesi başlıklı projemizde kazanılan bilgi birikimiyle ve üretim altyapısıyla, yüksek güç isterlerine sahip uyduların güç ihtiyacını karşılayabilecek güneş paneli tasarımı ve üretimi sağlanabilmektedir.
Günümüze kadar ülkemizde geliştirilen yerli uyduların enerji ihtiyacını karşılayabilen tüm uzay kalifiye güneş panellerinin tedariki yurtdışından yapılmaktaydı. TÜBİTAK MAM ME olarak sürdürülebilir gelişme kapsamında kazanılan altyapı ve yetişmiş insan kaynağı ile katma değeri yüksek, stratejik, rekabetçi özellikte yerli uzay kalifiye güneş paneli üretilmiş olup ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltmak, askeri ve istihbarat uygulamaları özelinde ithal ürünlere uygulanan ticaret kısıtlamalarının da önüne geçmek, ilgili alanda üretim ve ihracat payını arttırmak hedeflenmiştir.